Fotografski mojster Pelikan na filmu

Ponedeljek, 2. december 2013

Na prste ene roke lahko preštejemo steklene fotografske ateljeje, ki so se ohranili v Evropi. Eden izmed njih je v Celju, kjer je od začetka 19. stoletja ustvarjal fotograf Josip Pelikan. Danes je v njem muzej, obiskovalci lahko doživijo njegovo temnico, retuširnico, si ogledajo mojstrovo opremo, veliko pozornosti pritegne stekleni salon z vso pripadajočo opremo. Vrsto let so se v Muzeju novejše zgodovine Celje, ki upravlja z ateljejem, trudili, da bi o Pelikanu posneli film. Ob 50-letnici muzeja jim je to tudi uspelo, dokumentarni film pa bodo poslej predvajali vsem obiskovalcem ateljeja.

V filmu med drugim nastopa mojstrova hči Božena Pelikan s svojimi razmisleki in hudomušnimi komentarji, številni ostali sogovorniki z izjavami še dodatno poudarjajo vlogo in pomen ustvarjalnega opusa tega fotografa. Film je režiral Tone Frelih, Pelikana uvršča v krajevno in nacionalno zgodovino.

 Fotografski atelje so prenovili leta 1997, vse odtlej pritegne mnogo pozornosti obiskovalcev iz Evrope, povezuje se s podobnim ateljejem v Češkem Krumlovu na Češkem.

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic