Fotografski mojster Pelikan na filmu

Ponedeljek, 2. december 2013

Na prste ene roke lahko preštejemo steklene fotografske ateljeje, ki so se ohranili v Evropi. Eden izmed njih je v Celju, kjer je od začetka 19. stoletja ustvarjal fotograf Josip Pelikan. Danes je v njem muzej, obiskovalci lahko doživijo njegovo temnico, retuširnico, si ogledajo mojstrovo opremo, veliko pozornosti pritegne stekleni salon z vso pripadajočo opremo. Vrsto let so se v Muzeju novejše zgodovine Celje, ki upravlja z ateljejem, trudili, da bi o Pelikanu posneli film. Ob 50-letnici muzeja jim je to tudi uspelo, dokumentarni film pa bodo poslej predvajali vsem obiskovalcem ateljeja.

V filmu med drugim nastopa mojstrova hči Božena Pelikan s svojimi razmisleki in hudomušnimi komentarji, številni ostali sogovorniki z izjavami še dodatno poudarjajo vlogo in pomen ustvarjalnega opusa tega fotografa. Film je režiral Tone Frelih, Pelikana uvršča v krajevno in nacionalno zgodovino.

 Fotografski atelje so prenovili leta 1997, vse odtlej pritegne mnogo pozornosti obiskovalcev iz Evrope, povezuje se s podobnim ateljejem v Češkem Krumlovu na Češkem.

Na ogled fotoknjige in fotozini

Skoraj 30 ustvarjalcev sodeluje na skupinski razstavi fotoknjig in fotozinov na letošnjem Celje FOKUS.

Fotografska delavnica

Celje FOKUS poudarja odnos do avtorske fotografije, ustvarjanja fotografskih zgodb, ki presegajo zmožnost ustvarjanja naključnih posameznih kakovostnih fotografij.

Fotografije na fasadah

Malo drugačno doživetje fotografske razstave ponuja Art Crawl.

Fotografija pomaga razumeti življenje

Nemška fotografinja Ina Niehoff v svojem najnovejšem opusu raziskuje odnose med ljudmi, kraji in stvarmi.

Spremljevalni program Celje FOKUS 2018

Celje FOKUS ponuja sklop fotografskih dogodkov ter s tem priložnost za fotografsko druženje, razstave in učenje fotografiranja.

Arhiv novic