Matic Zorman: pripovedovalec fotografskih zgodb

Nedelja, 15. junij 2014
Matic Zorman na odprtju razstave FOKUS V PREREZU 2014

Matic Zorman na odprtju razstave FOKUS V PREREZU 2014

Matic Zorman je pripovedovalec fotografskih zgodb. Poleg tega, kako graditi na zgodbah in pripovedovati s fotografijami, je doživel različne izkušenje s kriznih območij. Konfliktne cone, letalska bombardiranja in žrtve so bili del njegovega vsakdana, v katerem se je moral znati prilagajati, da je lahko med osemdnevno vojno v Gazi tam ustvarjal zgodbe. S projektom Obrazi vojne so ga sprejeli v ekipo mladih talentov agencije Reportage by Getty Images. Svoja znanja o fotografskih zgodbah pa je pripravljen deliti tudi z udeleženci fotografske delavnice Celje FOKUS.


Kakšen je vaš odnos do fotografije?
“Dobra reportažna fotografija je zame tista, ki sproži pogovor. Tudi tista, ki omogoča podoživetje upodobljene realnosti, vzpodbudi čustva pri gledalcu, mu vzame pozornost in ko ta mine, ga pusti bogatejšega z informacijami, a kar je najbolj pomembno - vseeno ga prisili k nadaljnjem razmišljanju. Mislim, da je trenutek, v katerem fotografija nastane, lahko nekaj najbolj intimnega, občutljivega in prav tako nekaj najbolj zlorabljanega.”

Česa se najbolj veselite na letošnji delavnici Celje FOKUS?
“Med svojim delom sem neprestano v stiku z ljudmi, česar se veselim tudi na delavnici. Spoznavanje novih ljudi, poslušanje različnih zgodb, razbijanje meja, preizkušanje novih idej -vse povezano preko fotografije.”

Fotografski trenutek, ki vam je najbolj ostal v spominu?
“Fotografiranje protestov na trgu Tahrir v Egiptu. Solzivec in streljanje na protestnike. Bombardiranja v Gazi, prizori v bolnici in fotografiranje zgodb preživelih, iz katerih sije življenje v najlepši luči...”

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic