Nekdaj stroga učiteljica danes fotografski model

Torek, 21. junij 2016

Babica Hilda je tako navdušila fotografinjo mlajše generacije Uršo Premik, da jo je tri leta spremljala s fotoaparatom. Nastal je kolaž spontanih in režiranih fotografskih podob. Fotografsko razstavo, ki naznanja letošnji festival avtorske fotografije Celje FOKUS, bodo odprli to soboto, 18. junija, ob 19. uri v Likovnem salonu Celje. Razstava bo na ogled do 24. julija.

»Ko srečam katerega izmed babičinih sokrajanov, se je vsi spominjajo kot stroge učiteljice, a jaz je ne doživljam tako. Zabavno je, ker jo drugi še vedno vidijo kot strogo učiteljico, jaz pa kot najboljšo babico,« je povedala avtorica razstave, Urša Premik. Tri leta se je družila z babico in vedno ju je spremljal fotoaparat. Prva samostojna razstava celjske fotografinje Premikove je hkrati darilo njeni babici za rojstni dan. »Pred gledalcem se odvija neke vrste performans in tako gledamo Hildo v najrazličnejših variacijah – podnevi in ponoči, v vseh letnih časih, v kuhinji in kopalnici, v fotografskem studiu, na ulici, med grmovjem, med partijo kart in igranjem biljarda, s cigareto v roki; zdaj se koncentrira, nekje nerga, se mršči v neodobravanju, potem se smeji, dela grimase, se odkrito norčuje…« pojasni kuratorica razstave Jasna Jernejšek.

Fotografska razstava, ki so jo odprli na poletno muzejsko noč, je uvod v letošnji festival avtorske fotografije Celje FOKUS.

 

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic