Razstava ''V belino bi zaplaval''

Nedelja, 20. februar 2011
V belino bi zaplaval

V belino bi zaplaval

Herman Pivk: V BELINO BI ZAPLAVAL
Fotogalerija STOLP,
Židovska 6, 2000 Maribor

Razstava bo na ogled do 25.februarja 2011. Fotogalerija Stolp je odprta od torka do petka med 14.00 in 18.00.

 

Herman Pivk je eden redkih slovenskih fotografov, ki svoje fotografije izdeluje v temnici, po klasičnem srebro-želatinskem postopku. Ta postopek zanj ni le proces, med katerim zabeležene podobe na fotografskem filmu verodostojno prenese na osnovo. Z izjemno ustvarjalnim pristopom in posegi vanj so razvite fotografije v resnici podobe bivanjskih stanj duha, zajetega v likovni izraznosti narave. Ta duhovna razsežnost razkriva Pivka kot ustvarjalca, zazrtega v atmosfero samote in bolečine, v spokojnost in tišino, v kateri sluti nedosegljivi hlad večne lepote. Razsežnostim tega razgleda se razumevajoče pridružuje pesnik Zajc, ki z lastnoročno vpisanimi verzi, porojenimi ob slikah, staplja s svetlobo Pivkovih podob sorodne dimenzije svojega podobno naravnanega notranjega pogleda in potrjuje avtorjevo avtentičnost, kot je med drugim zapisal umetnostni zgodovinar dr. Milček Komelj.

V belino bi zaplaval.
V čisto. Brez dna.
Brez obzorja.
Bi se vrnil?
V belini bel.
V belo raztopljen.
Brez telesen.
Bi še prišel nazaj?

Verzi: Dane Zajc
 

vir: Fotogalerija STOLP
 

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic