Uroš Abram: Rekreacija

Četrtek, 17. november 2011
Rekreacija

Rekreacija

razstava Rekreacija, avtor Uroš Abram
17. november - 9. december 2011
Otvoritev razstave: 17. november ob 19. uri

Galerija Fotografija
Mestni trg 11/I
1000 Ljubljana
Slovenija

DELOVNI ČAS:
torek - petek: 12h - 19h
sobota: 10h - 14h


Uroš Abram v novem ciklu fotografij, ki ga je naslovil Rekreacija, ostaja pri upodabljanju telesa. Temu smo bili priča tudi v obsežni seriji Made in me, s katero je s kar nekaj razstavami v zadnjem obdobju močno opozoril nase. Abram, sicer diplomant fotografije na Akademiji lepih Umetnosti FAMU v Pragi, tudi v tej seriji išče robne in nekonvencionalne načine prikaza fotografskega diskurza. Aluzijo na estetsko upodobitev in kreativno postavitev aktov v statičnem ali dinamičnem ravnovesju telesa sicer dobimo zgolj iz nam prevladujoče antropocentrične perspektive in morda tudi iz naslova samega, vendar nam avtor poskuša v eksperimentu spreminjanja razmerij vidnega polja fragmentov in sestavljanju sugestivnih sklopov telo prikazati drugače in ga toliko odpreti navzven, da mu le-to ostane zgolj kot metafora. Osamele posamezne fotografije z nesorazmernimi in raztelešenimi deli telesa sicer spominjajo na renesančno znanstveno radovednost pri odstiranju čudežnih bitij in bi jih lahko označili tudi kot hisperično umetnost, toda simetrično konstruirana podoba celote deluje kot na novo ustvarjena in estetsko sinhronizirana resničnost, ki s premišljeno in študijsko dosledno kontrastno igro svetlobe in senc posega v polje likovnega, s poudarjenim metjejskim znanjem in izpostavljenim ostrim uokvirjanjem (framework) pa deluje kot digitalni avtorski podpis fotografa.

Goran Milovanović

vir: Galerija Fotografija

 

Spremljevalni program

Srčna Mateja se na Celje Fokus vrača že četrto leto

Mateja Glavica je že dobra znanka in znalka 5-dnevne ustvarjalne fotografske delavnice Celje Fokus. Njena ljubezen do fotografije se je pojavila ob rojstvu brata in se v družinskem okolju tudi nadaljevala.

Pridruži se nam in najdi svoj FOKUS!

Ugodna cena in dobra družba pa nista edina razloga, da se udeležite 5-dnevnega foto-dogodka Celje Fokus. Še en je, da fotografijo nosite v srcu. Tako kot mi.

Mentor Andrej Lamut

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno

Mentor Jaka Gasar

Fotograf Jaka Gasar, je prejemnik prestižne nagrade Visa d’OR za zgodbo o begunski krizi v Sloveniji na najuglednejšem festivalu novinarske in dokumentarne fotografije v francoskem Perpignanu

Arhiv novic